Μελέτη Υγείας Ηπείρου: Η έρευνα που θα αλλάξει την υγεία όλων μας – ygeiamou.gr

Πρωτοποριακή ελληνική έρευνα με τη συμμετοχή 10.000 πολιτών θα δημιουργήσει μια μοναδική για τα ελληνικά χρονικά πλούσια βάση δεδομένων

Μπορεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να παραμένει προς το παρόν σχέδιο επί χάρτου, ωστόσο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκπονεί τη Μελέτη Υγείας Ηπείρου που φιλοδοξεί να αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου, η Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων (ΙΦΙ) Ι.Κ.Ε. με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Κωνσταντίνο Βακάλη και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Κωνσταντίνο Τσιλίδη ξεκινά το πρώτο τρίμηνο του 2019 και για τα επόμενα τρία χρόνια τη συλλογή δεδομένων για δείκτες υγείας 10.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 70 ετών.

«Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου (ΜΥΗ, Epirus Health Study) είναι μια πρωτοποριακή προοπτική μελέτη που θα διερευνήσει την αιτιολογία χρόνιων πολυπαραγοντικών νοσημάτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των Ηπειρωτών, και κατ’ επέκταση όλων των Ελλήνων, και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο της υγείας, μέσω της ανάδειξης και επιβεβαίωσης νέων εξατομικευμένων μεθόδων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης, θεραπείας και πρόγνωσης σημαντικών νοσημάτων», εξηγεί μιλώντας στο ygeiamou.gr o Δρ. Κωνσταντίνος Τσιλίδης.

Πως μπορείτε να πάρετε μέρος στη μελέτη

Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου ηλικίας 25 έως 70 ετών με στόχο τη συμμετοχή 10.000 ατόμων. Η δειγματοληψία θα πραγματοποιηθεί καταρχήν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Ηπείρου (Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα) και στην συνέχεια σε κωμοπόλεις με πληθυσμό άνω των 2.500 κατοίκων (Φιλιάτες, Φιλιππιάδα, Καναλλάκι, Κόνιτσα, Μέτσοβο).

Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική.

«Στους δυνητικούς συμμετέχοντες θα τονιστεί ότι μέσα από τη συμμετοχή τους στη μελέτη θα συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία νέας γνώσης στο χώρο της Υγείας και θα λάβουν επίσης έναν δωρεάν λεπτομερή έλεγχο της κατάστασης υγείας τους και μία δομημένη περιγραφή αυτής», διευκρινίζει ο Δρ. Τσιλίδης.

Με τη συλλογή των δεδομένων να ξεκινά τους πρώτους μήνες του 2019 και να διαρκεί τρία χρόνια, οι ερευνητές θα συγκεντρώσουν εκτενή χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων που θα περιλαμβάνουν: δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά, τρόπο ζωής, περιβάλλον, μετρήσεις με απεικονιστικές μεθόδους και κλινικές δοκιμασίες, και εκτίμηση μοριακού προφίλ (βιοχημικοί δείκτες, γονιδιωματική, πρωτεομική, μεταβολομική ανάλυση).

«Από τα προαναφερθέντα γίνεται αντιληπτό ότι, η συλλογή των προτεινόμενων χαρακτηριστικών στη ΜΥΗ είναι πρωτοποριακή τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», τονίζει ο Δρ. Τσιλίδης.

Και συμπληρώνει: «Ευελπιστούμε στη συμμετοχή και την υποστήριξη όλων των Ηπειρωτών στην σπουδαία αυτή προσπάθεια. Στόχος είναι η δημιουργία μια μοναδικής για τα ελληνικά χρονικά πλούσιας βάσης δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για σημαντική βιο-ιατρική έρευνα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα στο εγγύς και απώτερο μέλλον».

* Υποσημείωση: Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου (ΕΣΠΑ 2014-2020) στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».
Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους Δρ. Κωνσταντίνο Βακάλη, Μιχάλη Δούμα, Βασίλη Τζοβάρα και Δημήτρη Συγκούνα από την Ι.Φ.Ι. Ι.Κ.Ε., και τους Δρ. Κωνσταντίνο Τσιλίδη, Ευαγγελία Ντζάνη, Ευάγγελο Ρίζο, Ευάγγελο Ευαγγέλου και Ιωάννα Τζουλάκη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Πηγή: Ygeiamou.gr

    Not Tags